Browar rzemieślniczy nie ma prawnego obowiązku opisania na etykiecie swojego piwa dokładnego składu trunku.

Prawdziwi smakosze piwa potrafią odróżnić różne rodzaje piwa po zaledwie kilku łykach. Browar rzemieślniczy trzechkumpli.pl waży ich bardzo wiele rodzajów i wszystkie w pewien sposób się od siebie różnią, czy to smakiem, czy zawartością alkoholu, czy po prostu składem, który w istotny sposób wpływa na smak trunku.

Browar rzemieślniczy nie ma prawnego obowiązku opisania na etykiecie swojego piwa dokładnego składu trunku. Musi oczywiście opisać zawartość alkoholu, zaznaczyć ewentualną obecność alergenów, a także podać zawartość ekstraktu z chmielu. To właśnie ta ostatnia cecha w dużej mierze decyduje o smaku piwa. Jeden browar rzemieślniczy może warzyć wiele rodzajów piw o różnej zawartości ekstraktu.

Rodzaj piwa oferowanego przez browar rzemieślniczy

Zawartość ekstraktu chmielowego

Pan IPAni

16,5%

Saisonator

24%

Califia

16.5%

American Beauty

12,5%

Starter

8%

Pils

10,5%

Misty

15%

Small Talk

10,5%

Novicius

10,5%

Native American

15%

Goedemorgen

15%

Tripadelic

18,5%

Piece of Cake

14%

Pan IPAni Double

18,5%

Szczyt Sezonu

16,5%

Blackcyl

16,5%

Otwarcie Sezonu

12,5%

Łatwo można zauważyć to, jak różnorodna jest oferta browaru rzemieślniczego. Miejsca takie cieszą nie bez powodu bardzo dużym zainteresowaniem koneserów piwa. Warzą przede wszystkim piwa tradycyjne, w których stawia się na smak, a nie na ilość wyprodukowanych butelek. Według wielu z tych osób tę pasję do piwa czuć w smaku. Oczywiście niemniej ważny jest skład takiego piwa oraz technologia jego warzenia, zwykle bardzo tradycyjna.